Translate

10 Nisan 2020 Cuma

ÖLÜ BİR DENİZ (1989) - Erhan Bener


Yönetmen: Atıf Yılmaz Batıbeki, Senaryo: Mahinur Engin, Atıf Yılmaz,  Görüntü Yönetmeni: Erdal kahraman, Yönetmen Yardımcısı: Seçkin Yaşar, Müzik: Selim Atakan, Kameraman: Ahmet Selvidal, Işıkçılar: Remzi Biçer, Şevki Gezer, Yapım Danışmanı: Leyla Özalp,  Sanat Yönetmeni: M. Ziya Ülkenciler, Otantik Müzikler: Los Latinos Del Paraguay,  Kurgu: Mevlut Koçak, Dekor Aksesuar: Çetin Tokay, Set Ekibi: Erdal Sümer, Recai Sümer, Aziz Kıskanç, Yapım Yönetmeni: Sadık Deveci, Ahmet Altunterim, Seslendirme Yönetmeni: Osman Görgen, Ses Kayıt ve Miksaj: Erkan Aktaş, Renk Uzmanı: Adnan Şahin, Senkron: Mustafa Kalkan, Negatif Kurgu: Eyyüp Yıldız, Llaboratuvar: Yahya Öztürk, Salon Efektleri: Özdemir Özkara, Jenerik: İlhan Demirel, Ökan Sevinç, Yapım: Yaşilçam Filmcilik/Atıf Yılmaz, (Fono Film Stüdyosu’nda hazırlanmış ve seslendirilmiştir).

Oynayanlar:  Türkan Şoray (Yüksel), Rutkay Aziz (Adnan), Özdemir İnce (Ragıp), Turgay Betil (Fuay), Tarık Günersel (Tahir), Kerem Yeğin (Metin), Dursun Ali Sarıoğlu (Kaptan), Sema Özlüer (Hayriye), Artuğ Güldürsün (Kerim),Levent Gürol (Ali), Alptekin Polat (Ahmet), Dilara Batmazoğlu (Defne), Sevgi Kaşalı (Şadan), Banu Kaşalı (Banu), Reşat Bakar (1. Garson), Süleyman Koca (2. Garson), Bahar Keser (Kopyacı Kız), Sermin Karaali, Arslan Kaçar,

Konu: Başarılı bir banka müdürü olan orta yaşlı Yüksel (Türkan Şoray), evliliğinde aradığı sevgiyi ve arkadaşlığı  bulamamıştır. Tekdüze iş yaşamında, evde bir eşya konumunda bulunmaktan, kocasına, oğluna hizmetçilik yapmaktan bunalmıştır. Bir otel odasındaki kaçamak da onu tatmin etmemiştir. Bu sıkıntılardan kurtulmak, biraz rahatlamak için gittiği deniz kenarındaki otelde, evinden ve ilişkilerinden kaçan emekli biyoloji öğretmeni Adnan   (Rutkay Aziz) ile tanışır. Onun kulubesinde bir hafta beraber olurlar. Sanki yen, keşfettikleri cinsel mutluluk ve tutkuyla sevişirler. Sonra eski yaşamlarına dönerler. 

& Atıf Yılmaz, Erhan Bener'in kısa bir romanından yola çıka­rak, son dönemindeki "Avrupai" filmlerin düzeyine yakışır bir film kotarmış. Tümüyle, olaylara dayalı, koza örer gibi örülmesi gere­ken bir film. Ve Atıf Yılmaz, bir kez daha kozayı örüyor; küçük, al­çakgönüllü, ama inandırıcı, estetiği tamam, ahlaksal yaklaşımı ise çağdaş b|r filmle seyircisini gönülden avlamayı seçiyor.

Yılmaz'ın "ressam yanının kendini duyurduğu, zevkli, zarif, incelikli bir film... Türkan Şoray ve Rutkay Aziz'in. canlandırdıkları kişilerin kimliğine başarıyla uydukları bu film, Altın Portakal alan Erdal Kahramanın görüntü­leri ve Selîm Atakan!ın müziğiyle de seçkinleşiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder