Translate

9 Nisan 2020 Perşembe

CEVAT FEHMİ BAŞKUT


  (1905 Edirne - 15 Mart 1971)
 Ömer Fehmi Efendi'nin oğludur. Eyüp Reşadiye ilk okulunu bitirdi. Ailesi İstanbul'a gelince, İstanbul erkek Lisesinin orta kesiminde okudu, dokuzuncu sınıftan ayrıldı; ailesi ile birlikte Ankara'ya geldi. Burada Büyük Millet Meclisinde, Vehbi Koç'un yanında "zabıt kiltibi" olarak çalıştı. Ailesi gene İstanbul'a dönünce, İstanbul Erkek Lisesi Edebiyat Öğretmeni Hakkı Tarık Us, onu "Vakit" Gazetesine aldı ve burada "müsahhih" (redaktör-düzeltici) olarak çalıştırdı. Gazetecilik yaşamına ilk adımını o, böyle attı (1924). Bu adımı da onun uzun bir yolculuğun başlangıcı oldu. 1929 yılın sonunda Kemal Salih -Yunus Nadi yönetiminde "Cumhuriyet", "Yedigün" gazetesine girdi. Önce "muhabir" olarak çalıştı. Kısa zamanda gazete yazarlığına yükseldi. 1935 yılında Kemal Salih'in "Cumhuriyet"ten ayrılıp yerine Abidin Daver gelince, "Cumhuriyet"ten çıktı ve "Son Posta" gazetesine girdi. 1940 yılında "Son Posta"dan da çıkarak gene "Cumhuriyet" e geçti ve gazetenin yazı işleri Müdürü oldu. 1963 yılına değin Genel Yayın Müdürü olarak sürekli gazeteci olarak bu meslekte çalıştı.

Gazetecilik, geniş halk kitleleriyle bağ kurulmasına yol açan bir meslek olduğu, kendisi de bu gazetelerde pek çok yazıları olduğu halde fıkra, röportaj serisit, roman türlerinde eser verdi. Ama Cevat Fehmi Başkut, gazeteci, fıkracı ya da romancı olarak değil de daha çok dram yazarı olarak tanındı. Meslek çalışmaları ona toplum kurumlarını, toplum katlarını ve toplum sorunlarını yakından öğretti; gazetecilik ona günün olaylarını izletti. Günlük olaylar içinde de o, insan tiplerini seçti, gerçekleri gördü ve kavrayışlarını yalnız kâğıda dökmekle yetinmedi, her birini canlı olarak sahnede göstermek, halkına bir ayna tutmak istedi. Halkını iyi bilen, bildiğini de bildirmek isteyen, uzağı iyi gören, gördüğünü de göstermek isteyen bir yazar oldu Cevat Fehmi Başkut tam yirmi üç oyun yazdı o, hemen hemen hepsi de oynandı. Bütün bu oyunlarında, sözü halka yönetmişti, geniş kitle onu kolaylıkla anlıyor, onda herkes kendini buluyordu. "Prof. Dr. Melahat Özgü (Kyn: dergiler.ankara.edu.tr)

Ödülleri
1948 İnönü Tiyatro Armağanı Küçük Şehir oyunu

Filme uyarlanan eserleri: Soygun - 1953 , Paydos - 1954 , Buzlar Çözülmeden - 1965,  Paydos (ikinci kez) - 1968,  Deli Deli Küpeli - 1986 ,

Biyografisini  ve eserlerini tanıdıktan sonra filme aktarılan 4 oyununu irdeleyelim.  Bunlardan Paydos yukarıda da görüleceği üzere 1954 ve 1968 yıllarında iki kez sinemaya uyarlanmış ve 2004 yılında da Televizyon Filmi olarak gösterime girmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder