Translate

13 Mart 2020 Cuma

MALKOÇOĞLU ÖLÜM FEDAİLERİ (1971) / Ayhan Başoğlu


  Malkoçoğlu ve Cem Sultan, Beyazıt'ın  döneminde (1447-1512) geçerken, bu film geriye,  Fatih Sultan Mehmet dönemine (1432-1481)  döner.

 1971 yılında çekimi yapılan  Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri,  Malkoçoğlu serisi filmlerini tekeline almış olan baba-oğul Duru’lar tarafından  Yeşiçam’a hayat veren filmler arsında yerini almıştır. Senaryoyu yazan Remzi Jöntürk, görüntü yönetmeni de Cahit Engin'dir.

Filme hayat veren oyuncular ise, Cüneyt Arkın (Malkoçoğlu), İranlı oyuncu Kami Kasravi (Koca kurt Samsa), Leyla Selimi (Elza), Oya Peri (Elen), Talat Hüseyin (Polat), Tuncer Necmioğlu (Prens Arnold), Danyal Topatan (Gökçe), Yaşar Güçlü (Rodrik), Aydın Tezel (Don Kastilyas),  Adnan Mersinli (İlbey), Hakan Bahadır (Zor Bey), Yaman Coşkun (Prens Enrico), Yusuf Sezer (Arnould’un Adamı), Haydar Karaer, Sohban Koloğlu, Mustafa Yavuz

Türk-İran ortak yapımı olan bu filmde Sırp kralı Mirkoviç,  Papa'ya verdiği sözü tutarak, kızı Elza'yı (Leyla Selimi) drahoma olarak ayırdığı altınlarla birlikte, Prens Arnold'a vermeye hazırlanmaktadlr. Ne var ki Fatih Sulltan Mehmet de elçilerini krala gönderip böyle bir evliliğin Osmanlı-Sırp ilişkilerini bozacağını  bildirir. Arnold, prensesle birlikte drahoma olarak alacağı bir araba dolusu altınla daha da güçlenerek Osmanlı’ya karşı  yürüttüğü  hain planlarını kolayca gerçekleştirebilecektir. Osmanlı  elçisinin sözleri orada bulunan Arnold'un adamı Kastillas (Aydın Tezel) tarafından tepkiyle karşılansa da, Kral Mirkoviç  elçilerin sözlerine önem verir. Duruma Prenses Elza da çok kızar. Zira o da Arnold ile evlenmek istemekte ve Osmanlılardan pek hoşlanmamaktadır.

Gece vakti Kastillas ve adamları namaz kılmakta olan  Osmanlı  elçilerini katlederler. Bununla da yetinmeyip Sırp nöbeçilerini ödürürler, kralın odasına girip onu da vururlar. Sonra da Prenses Elza'ya sarayı  Osmanlıların  bastığını  ve babasını öldürdüklerini söylerler. Prensesi, küçük  kardeşi  Enrico'yu ve nedimesini (Oya Peri) alıp bir arabaya bindirerek Arnold'un sarayına doğru yola çıkarlar.

Olayları  öğrenen Fatih Sultan Mehmet durumu aydınlatması  ve de prensesi kurtarması  için Malkoçoğlu'nu (Cüneyt Arkın) görevlendirir. Malkoçoğlu yanına beş kişi alır  üç namlulu bir top ile ortalığı  yakıp yıkabilen "Kara GüIle" lakaplı Samsa (Yaşar Güçlü), usta dövüşçüler İlbey ve Zorbey kardeşler, maceraperest ve geveze Gökçe (Danyal Topatan) ve bıçak kullanma ustası Polat.

 Prenses ve Don Kastillas'ın adamları bir su kenarında mola verdiğinde Kastillas küçük Emico'yu öldürmeye yeltenir, fakat sırtına saplanan bir okla nehre yuvarlanır. Malkoçoğlu ve "bütün fedaileri" tam vaktinde yetişmişlerdir. Prenses Elza'nın nedimesi aslında Polat'ın eski sevgilisidir ve Polat'ı görünce hemen tanır. Fedaileri gören Elza ise paniğe kapılır, tüm Türkleri kötü bildiği için intihara teşebbüs eder, fakat Malkoçoğlu onu engeller.

Malkoçoğlu, arkadaşları,  prenses ve diğerleri altın  yüklü arabayla yola çıkarlar. Onları izlemekte olan Arnold ise müttefiklerinden Sandor'a güvercinle haber gönderip Malkoçoğlu'nun yolunu kesmesini ister. Malkoçoğlu ve arkadaşları yolda kurulan tuzaklardan kurtulurlar. Bir ara uçurumun kenarında kalmış  olan altın dolu arabayı  yola çekmek için uğraşırlarken, Arnold ve Sandor'un adamlarının  saldırıına uğrarlar. Polat oklanır, Kara GüIle vücuduna saplanan mızraklara rağmen son güllesini patlatır, kendisini ve düşmanlarını  havaya uçurur, İlbey ve Zorbey de vurulurlar. Malkoçoğlu ise Sandor'u da, Arnold'u da öld ürür ve prensesle birlikte yoluna devam eder. Elza artık Türkler hakkındaki fikirlerini değiştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder