Translate

13 Mart 2020 Cuma

BİR KIRIK BEBEK (1987) / Ayşe Kulin


Yönetmen: Nisan Akman, Senaryo: Ayşe Kulin, Görüntü yönetmeni: Colin Mounier, Müzik: Doğan Canku, Işık şefi: Hakkı Yazıcı, Kasting: Eks-Kast,  Makyaj: Zübeyde Erden, Nevin Barut, Teknik ekip: Hamdullah Erdoğan, Ekrem Konya, Hayrettin Kaya, Işık ekibi: Sinan Gencal, Hakkı Yazıcı, Işık şefi: Bekir Toyer, Görüntü yardımcısı: Kemal Şallı, Yönetmen yardımcısı: Bülent Hekkimoğlu, Deevamlılık: Cânâ İşleri, Yapım sorumlusu: Erdem Alpınar, Metin Erarabacı, Montaj: Orhan Cesur, Yapım: Mine Film, yapımcı Kadri Yurdatap

Oyuncular: Hülya Avşar (Gülizar), Erdal Özyağcılar (Remzi), Orhan Çağman (Artin), Derya Alabora, Doğan Şen, Güzin Özyağcılar, Burçin Yazıcı, Elizabeth Şahbaz, Zübeyde Erden, Arda Ural, Sühan Baydar, Gülten Mızraklı, Çağkan Neşeli, Emre Seyhan, Alev Altındiş, Hikmet Altındiş, Banu Çayözü, Olgun Arun, Nadi Özerkal, Kerem Cerrahoğlu, Mithat Kılıç, Polat H. Kasarcı, İbrahim Özdemir, Sema Gürses, C enk Biniş, Üstün Oyman, Perihan Akıntunç, Didem Çayözü, Yavuz Tosun,

Konu: Balkanlardan göç edip, istanbul'a yerleştikten sonra bir reklam şirketinde ışıkçılık yapan Remzi, karısı ve üç çocuğunu geçindirmek için büyük savaş vermektedir. Büyük kızı mutsuz bir evlilik macerası geçirmesi nedeniyle tüm yükü babasının üzerinde kalmıştır. Küçük kızları Gülizar (Hülya Avşar) ise reklam filmlerinde oynayarak aileye katkıda bulunur. Ne var ki bir süre sonra Gülizar, reklam dünyasının iyice içine girdikten sonra sınıf atlayıp, kendi çevresiyle yabancılaşacaktır.

Ödül:
 Kültür, Sanat ve Turizm Bakanlığı'nın 8 milyonluk para ödülü (1987)

Ankara 1. Film Şenliği'nde (1988) Derya Yücel, "en iyi yardımcı kadın oyuncu", Orhan Çağman da "en iyi yardımcı erkek oyuncu" Ödüllerini kazandılar.

... Nisan Akman bu ikinci filminde bilinen bir türe, hatırı sayılır yenilikler ve yaklaşımlar getirmesine karşılık ilk fil­minde olduğu gibi bir fotoroman es­tetiğinden kurtulamamış. Onca kanlı-canlı, inandırıcı olan bu tiplerini hareketli bir fotoroman yöntemi ile yansıtırken, bir­takım yapay-zorlama olaycıklara da oldukça ödün vermiş. (Burçak Evren, Bir Kırık Bebek, bir kınk film, Güneş, 20 Kasım 1987)

"Bir Kırık Bebek", belki önemli bir film değil ama kendini yenileyerek daha iyiye doğru yol alan bu kadın yönetmenimizi tanımak için bir fırsat. (Ali Ulvi Uyanık, Milliyet Sanat Dergisi, S.: 181, 1 Aralık 1987).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder