Translate

13 Mart 2020 Cuma

MALKOÇOĞLU KURT BEY (1972) /Ayhan Başoğlu


 1361’de Sazlıdere savaşında şehit düşen serhat beyi Kurt Bey’in öyküsüdür. Yapımcı ve yönetmen gene aynı kişiler olmakla beraber bu sefer senaryoyu büyük sinema adamı yazar, eleştirmen, senarist Vedat Türkali yazmış. Görüntü Ali Uğur’ a  ait.

Bir dizi "Malkoçoğlu" serüven filmlerinde rol alan Cüneyt Arkın bu serinin son filminde  "Malkoçoğlu" olmayı bırakmış yerine bu kez Serdar Gökhan "Malkoçoğlu" olmuştur. Filmde rol alan diğer oyuncular ise;  Perihan Savaş (Muslu’nun Torunu), Hayati Hamzaoğlu (Muslu), Tufan Giray (Şehzade Murat), Tuncer Necmioğlu (Mahmut), Kayhan Yıldızoğlu (Dük Alvarez), Nedret Güvenç (Ana Hatun),  Yavuz Selekman (Derbent Köylüsü), Anuşka (Prenses Maria), Haldun Ergüvenç (Kanuni Sultan Süleyman), Cemal Konca (Ahmet Paşa/Don Forza), Hasan Yıldız (Komutan), Cemal Aris (Bizanslı komutan), Zülfikar Divani (Şehzade Murat’ın adamı), Ajlan Aktuğ (Bizanslı), Bülent Kayabaş (Nigarula), Giray Alpan (Şehzade Murat’ın adamı), Reşit Çıldam (Hancı), Yüksel Gözen (Lamberk), Aykut Sözeri (Don Hose), Sabahat İzgü, İhsan Özenç, Ali Demir,

Tarihsel roman uyarlamaları içinde yer alan bu Yeşilçam'ın tarihsel son filminin konusu şöyle:
1361 yılında Sazlıdere Savaşı ile Bizans ve Bulgar kuvvetlerini yenen Osmanlı Ordusu Edirne’yi, daha sonra Gümülcine ve Filibe ele geçirilir. Edirne ve Filibe’nin alınması Makedonya’da bulunan Sırplarla, Bulgarlar ve Bizans’ın bağlantısını keser. Bundan sonra Osmanlılara Balkan Fetihlerinin yolu açılmıştır.  Orhan bey döneminde Maltepe Savaşı ile Bizans’ın Anadolu’daki etkinliği sona erer. I.Murat döneminde Çatalca’ya kadar Bizans topraklarının Osmanlının eline geçmesi üzerine Bizans dış dünya ile ilişkilerini deniz yollarıyla kurmak zorunda kalmıştır.

Don Casetti’den canını bağışlamak koşuluyla hazinesinin yerini öğrenen Malkoçoğlu Ali Bey, Çaldıran’da vefat eder. Bunun üzerine tahtta hak idda eden Yavuz Sultan Selim Hanın yeğeni Şehzade Murat’ın (Tufan Giray) adamı Mahmut, (Tuncer Necmioğlu) Malkoçoğlunun çocuklarından Malkoçoğlu Doğan Beyi (Serdar Gökhan) kaçırır ve Doğan Bey Don Diaz adıyla Dük Dalvarezin oğlu olarak yetişir.. Mahmut'un yaptıklarını haber alan Kanuni Sultan Süleyman Han (Haldun Ergüvenç) Malkoçoğlu’nun diğer oğlu olan Kurt Bey'i Mahmut’u kontrole gönderir.. Doğan Bey sonradan gerçek kimliğini öğrenir. Sonunda Kurt Bey Şehzade Murat’ı Sultan Süleyman Hana teslim eder ve Casetti’nin hazinesini şaşırtıcı bir gerçekle beraber sultana getirir.

Sazlıdere Muharebesi (1365) I. Murat zamanında Balkan fetihleri hızla devam etti ve bu Balkan fetihlerini durdurmak isteyen Macarlar ve Bulgarlar birleşerek Sazlıdere'de Osmanlı Ordusunu durdurmak istediler ve Osmanlı Devleti ile Bulgarlar arasında savaş çıktı. Yapılan savaşı kazanan Osmanlı Ordusu Edirne'ye girdi. Kısa bir süre sonra da Edirne başkent yapıldı.Bu savaş sonucu Bizans İmparatorluğu'nun Avrupa ve Balkanlar ile kara bağlantısı Osmanlı Devleti tarafından koparılmış oldu. Edirne'nin alınması sonucunda Osmanlı tehlikesini görmeye başlayan Avrupa, Haçlı Seferleri'ni yeniden başlattı.
I . Murat, Murad Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar (d. 29 Haziran 1326, Bursa – ö. 28 Haziran 1389, Kosova) Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahı. Babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun'dur. Babası Orhan Gazi'den 95.000 km² olarak aldığı devlet topraklarını yaklaşık 500.000 km² olarak bırakmıştır. "Hükümdar", "bey" anlamına gelen hüdavendigâr ünvanı verilmiştir. Tuğrası Sultan Murad bin Orhan olarak istiflenmiştir. Bazı kitabelerde Melikû'l-Âdil İl Gazi es-Sultan Giyâsû'd-Dünya ve'd-Din sanı ile anılmıştır. Adına kesilmiş olan gümüş ve bakır sikkelerde ve bazı diğer kitabelerde Murad bin Orhan el-Melik, el-Adil, es Sultanü'l Gaalib ad ve unvanları kullanılmıştır. Bazı kaynaklara göre, bu Osmanlıların İlhanlılara olan bağımlılığının sona erdiğini göstermektedir. Böylece Sultan ünvanı ilk kez I. Murat zamanında kullanılmıştır. Batı kaynaklarında Amourad I olarak anılmaktadır. Edirne'yi alarak Balkanlar'a geçmiştir ve Balkanlar'da fetihler yapmaya başlayarak Osmanlı Devleti'nin sınırlarını genişletmiştir. 40'ın üzerinde savaşı yönettiği ve hiç yenilmediği çeşitli kaynaklarda söylenmektedir. I. Kosova Savaşı'ndan sonra savaş alanını gezerken bir Sırp askeri olan Milos Obilic tarafından hançerlenerek öldürülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder