Translate

2 Mart 2020 Pazartesi

KARAOĞLAN GELİYOR (1972)


Yazmış olduğu tarihi romanlarıyla ün yapan A. Ziya Kozanoğlu’nun filme aktarılan diğer filmlerinden  farklı olarak Karaoğlan Filmi Suat Yalaz'ın çizgi romanından değil, Kozanoğlu'nun "Kızıltuğ" adlı romanından uyarlanmıştır. Aynı romanın daha önce iki uyarlaması daha vardı, ikincisinde Orhan Günşiray başrol oynamıştı. Suat Yalaz 1959 yılından başlayarak bir kaç yıl süreyle Kozanoğlu'nun senaryosunu yazdığı "Cengiz Han"'ın Hazineleri adlı bir çizgi romanı resimlemiş,  daha sonra burada çizdiği Kaan adlı kahramanı Karaoğlan'a dönüştürerek kendi çizgi romanını yaratmıştır. Dönemi de biraz daha erkene, Cengiz Han'ın hüküm sürdüğü zamana çekmiştir. Burada Cengiz Han, Karaoğlan doğmadan önce ölüyor. Karaoğlan'ın babasının adı da Baybora değil, Otsukarcı. Suat Yalaz bu filmden ötürü Arzu Film şirketini mahkemeye vermişti.  Burada bir tarihsel hataya değinmekte fayda var.  Film 1320 yılında başlıyor; oysa o dönemde bırakın Cengiz Han'ı (d:1162– Ö: 1227), onun torunları olan ve Kubilay Han  (d:1215—ö:1294) ile Hulagû Han (d:1217-ö:1265) çoktan ölmüşlerdi.  

1964-1965 sezonunda  Ankara Meydan Sahnesi’nin  çocuk tiyatrosunda oyunculuğa devam ettiğim günlerde, buradaki oyunculuğunu bırakarak İstanbul’a “Karaoğlan” olmak üzere giden Kartal Tibet’in (Altay’dan Gelen Yiğit) tarihi fantastik serüven türünden filmlerden birisi “Karaoğlan Geliyor”. Filmin senaryosu ve rejisi Mehmet Aslan'a ait. Arzu Film’den Ertem Eğilmez ve Tuna Filmden Teoman Tümer yapımcılık görevini üstlenmişler. Kamerada ise iki isim var, Özdemir Öğüt ve Erdoğan Engin. Müzik, Arif Erkin.  Oyuncu kadrosunda görev alan oyuncular ise:

Ahmet Mekin (Otsokarcı), Meral Zeren (Çavdar Tarlası), Ceyda Karahan (Tolunay), Suphi Tekniker (Torka), Kazım Kartal (Tokta Bey), Cemil Can Bıçakçı (Kubilay Han), Serpil Gül (Sabiha Hatun), Zeki Alasya (Çalık), Atıf Kaptan (Şaman), Müfit Kiper (Cengiz Han),Yalçın Boratap (Hülagu Han), Kanat Tibet (küçük Karaoğlan), Yavuz Selekman (Başpehlivan Pars), Arap Celal (Zindancı), İhsan Yüce (Hancı), Oktay Yavuz (Kamçılı Kibar), Faruk Panter, Yusuf Sezer (Tilki Melek), osforoğlu (Çağatay Han), Leman Akçatepe (H ancının eşi), Tevfik Şen, Turgut Savaş (Toktsa Bey), Yılmaz Kurt.

Karaoğlan küçük yaşta dinlediği masallardan dolayı büyük bir kahraman almayı kafasına koymuştur. Daha sonra tesadüf eseri babasının arkadaşı Kazgagası ile karşılaşır ve gerçeği ondan öğrenir. Son olarak Cengiz Han’ın hazinelerini bulur, fakat bir kişiyi daha geçmesi gerekmektedir. O da hazineyi koruyan öz babası Otsokarcı'dır.

 Suat Yalaz yapımcı firmayı mahkemeye veriyor:

“Karaoğlan” resimli romanının yaratıcısı “Hakkımı sonuna kadar arayacağım" derken, Karşı taraf da, “Biz Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun varisleri ile 5 yıl için anlaşma yaptık” diyorlar.
Altan Demirkol’un haberi: (Milliyet 13 Ocak 1973)

 Karaoğlan resimli romanın yaratıcısı Suat Yalaz, bir zamanlar prodüktörlüğünü yaparak beyaz perdeye aktardığı eserinin bir başka şirket tarafından izinsiz olarak filme alındığı iddiası ile şirket yöneticilerini mahkemeye vermiştir.”

Yıllarca önce Abdullah Ziya Kozanoğlu ile birlikte çalışarak Karaoğlan’ı üne kavuşturan ve uzun bir süre yurt dışında kalarak Karaoğlan’ı Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Avrupa’da Fransızca baskılarını yapan Suat Yalaz, olayı protesto ederek şunları söylemiştir.

“Paris’te bulunduğum süre içinde Türkiye’deki bir çok prodüktör Karaoğlan filmlerine kendi firmaları adına devam etmek istediklerini bildirdiler ve benden isim ve eser hakkı olarak ne düşündüğümü sordular. Kendilerine prodüktörlüğü bırakmadığımı ve yakın bir gelecekte yeniden Karaoğlan filmlerini çevirmeye başlayacağımı ve böylece isim ve eseri satmaya niyetli olmadığımı bildirdim. Durum böyleyken, bir film şirketinin “Karaoğlan Geliyor” ismi altında ve “Kaan” serisinin ilk bölümünü içine alan konuyu film yapıp sinemalarda oynatması, doğru bir yol değildir. Olayı avukatımın aracılığıyla adalete aksettirdim.”

Şirket yöneticileri ise, Abdullah Kozanoğlu’nun varisleri ile beş yıllık bir anlaşma yaptıklarını ve “Karaoğlan” adı üzerinde Yalaz’ın hiçbir hakkının bulunmadığını ileri sürmüşlerdir. Öte yandan, prodüktörler Sendikası Başkanı Ümit Utku da, Suat Yalaz’dan mektup aldıklarını söyleyerek şöyle konuşmuştur:

“Yönetim Kurulu toplandı. Ne var ki, Suat Yalaz, bir bedel talep etmemiştir. Elimizde böyle bir vesika olmadığı için de harekete geçemedik. Suat Yalaz’dan bazı bilgiler istedik, bunlar gelince Arzu Film yöneticileri ile masaya oturacağız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder