Translate

2 Mart 2020 Pazartesi

ALLAH KERİM (1950)


Araştırmalarımda Aka Gündüz’ün eserleri arsında “Allah Kerim” isimli bir romana rastlayamadım. Bundan da anlaşılacağı üzere bu isimde romancımızın yazdığı bir eser mevcut değil. Romanlarından birinin veya bir kaçının bir araya getirilip yeni bir senaryo yazılarak filme çekilen bir film olduğu kanısındayım. Aka Gündüz’ün romanlarından esinlenerek yazıldığı kesinlik kazanan bu filmin senaryosunu yazan ve filmi çeken yönetmen Semih Evin.  Yardımcılığını  Atıf Yılmaz, görüntü yönetmenliğini yapan Yuvakim Filmeridis. Müzikler Sadettin Kaynak’a ait olup, yapımcılığını  Erman Film adına Hürrem Erman yapmış.
Oyuncu kadrosuna gelince: Sezer Sezin (Ayşesin), Kenan Artun (Kerim), Orhon Murat Arıburnu (Fettah), Settar Körmükçü (Ayvaz Haçadur),  Vedat Örfi Bengü (II. Abdülhamit), İhsan Torun, Dr. Arşavir Alyanak (Dadaruh), Muazzez Arçay (Yelloz Emine), Mahmure Handan (Cici anne), İhsan Tosun,  Kemal Çelme, Sadi Şener, Mürüvvet Paslanmaz, Ancelo Borç
"İki sevgiliyi birbirlerinden ayırmaya çalışan bir zaptiye subayının öyküsü".
Film, II. Meşrutiyet (1908) arifesinde geçen olaylarla anlatılıyor. İntikam için bulaştırılan çiçek hastalığı nedeniyle kör olma, sonra ameliyat ile gözlerinin görmesi gibi inandırıcılıktan uzak dramatik sahnelerle yoğunlaştırılmış olaylar içeriyor.
 Aka Gündüzün Allah Kerim romanından alınan filmin konusu II. Abdülhamit Döneminin (1876-1909) Son yılında geçiyor. Osmanlı İmparatorluğunun en çalkantılı dönemi, Sadrazam Mithat Paşanın azledilerek Sürgüne gönderilmesi, Yıldız Mahkemesi, Ali Suavi Olayı,1905 Yıldız Camii Ermeni Suikasti, Filistin sorunu İttihat ve Terakki, 31 Mart Olayı,  Hareket Ordusu,  isyanlar , Rumeli ayaklanmaları, jurnaller, hep bu dönemin olayları. Film Abdülhamit muhaliflerinden paşa kızı Ayşesin (Sezer Sezin) ile nişanlısı Kerim Bey (Kenan Artun) ve  İdare yanlısı Zaptiye Komutanı Fettah (Orhan Arıburnu) arasındaki aşk ve müthiş bir intikamı anlatıyor. Avlanmak üzere İstanbul’dan Adapazarı’na giden Ayşesin ve nişanlısı Kerim, Gizli Teşkilat üyesi oldukları zannıyla takip edilmektedirler. Bir at gezintisi sırasında  Fettahın Adamları pusu kurup Ayşesini kaçırmaya yeltenir. Ayşesin silahı ile adamları engeller, çalılıklar arasında saklanan Fettahın da atını vurur. Adamları önünde gururu yerlerde  sürüklenen Fettah müthiş bir intikam planı hazırlar ve tatbik eder. Filmde Yıldız Sarayına götürülen Ayşesin’in Sultan Abdülhamit ile arasına geçen diyalog oldukça dikkate değer. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder