Translate

2 Mart 2020 Pazartesi

CENGİZ HAN’IN FEDAİSİ (1973)


  
 Kızıltuğ romanından Yücel Uçanoğlu ve İlhan Engin’in senaryosu ve Yücel Uçanoğlu’nun rejisiyle beyaz perdeye aktarılan bir film.  Kamera: Dinçer Önal, Yönetmen Yardımcısı: Mesut Taner, Kostüm: Ahmet Sert, Yapım: Gaye Film adına Erdoğan Tilav

Oyuncular: Aytekin Akaya (Cebe Noyan), Fatma Belgen (Sarı Çiçek), Seyyal Taner (Chun-Li), Atıf Kaptan, Kazım Kartal “Camoka”, Yavuz Selekman, Gülten Ceylan, Ahmet Sert, Muzaffer Cıvan, Ali Demir, Handan Sevim

Konu: Filmde Türk Beyi Kara Kutluk'un obası Payaza adlı bir eşkıyanın adamları tarafından basılır, herkes kılıçtan geçirilir. Bu baskından sadece Kara Kutluk Bey'in oğlu Cebe Noyan ve yaşlı annesi kurtulurlar. Gobi çölünü geçmeye çalışırlarken anne ölür ve Cebe Noyan, Payaza'dan tüm bu olanların intikamını almaya yemin eder. Annesini gömüp  yola koyulan Cebe Noyan Çin İmparatoru Tung-Hay'ın ordu komutanı Camoka'nın askerleri  tarafından yaralanır ve öldü sanılarak çölde bırakılır.

Tesadüfen oradan geçmekte olan göçebeler tarafından kurtarılan Cebe Noyan bir süre sonra iyileşir ve yola çıkar. Tam bu sırada Payaza'nın  adamları  göçebelerin obasını  basarlar. Her yeri yakıp yıkarken yükselen dumanları  gören Cebe Noyan geri döner ve çatışmaya katılır.  Payaza'nın adamlarını  teker teker haklayan Noyan böylece göçebelere borcunu ödemiş  olur.

Payaza kaçar. Peşinden giden Noyan, onu ararken Çin imparatorunun sarayına girer.  Sarayın bahçesinde imparatorun kızı Sarı Çiçek'i görüp  beğenen Noyan kızın önünü  keser ve öpmeye kalkar. Sarı Çiçek onu bıçaklar. Ava çıkmış  olan imparator ve Camoka yetişirler. Noyan'ı yaralı olarak bulduğunu söyleyen Sarı Çiçek bir odaya yatırılıp bakılmasını ister.
.
Çin imparatoru Tung-Hay'ın  karısı Chun-Li Camoka'nın sevgilisidir ve ikisi tahta sahip olabilmek için planlar kurmaktadır öte yandan Sarı Çiçek de Camoka'nın nişanlısıdır. Töreye göre İmparatorun kızını seven iki kişi "cenk" etmeli ve sağ kalan kızla evlenmelidir.
Üç  gün sona yarası henüz iyileşmemiş  olan Cebe Noyan, Camoka ile karşı karşıya gelir. Kısa bir mücadeleden sonra  Noyan Camoka'yı  yener, ama sağ  bırakır. Noyan Sarı Çiçek ile evlenme ve tahtta söz sahibi olma hakkına sahiptir artık, fakat kızla  evlenmeyi kabul etmez. İmparator ve Sarı Çiçek, Noyan'dan bir süre yanlarında kalıp, ortak düşmanları olan Payaza'ya karşı  güç birliği yapmasını  isterler. Celme Noyan bu teklifi kabul eder, etmesine de İmparatoriçe Chun-Li'yi ve sevgilisi Camoka'yı hiç memnun etmez.

Bir av partisi sırasında Chun-Li'nin kandırdığı  bir asker imparatoru öldürür.  Cebe Noyan katili yakalar, fakat katil tam konuşacağı  sırada Payaza tarafından oklanarak öldürülür.

Noyan saraya döner, Payaza'nın hapse attırdığı  Sarı Çiçek'i,  Camoka'yı  ve ölen İmparatorun sadık danışmanını (Atıf Kaptan) kurtarır. Bu arada imparatoriçe Chun-Li, yeni imparatoru seçmek için hazırlıklar yapmakta, haince planlarını sürdürmektedir. Amacı Noyan'a bir tuzak kurmaktır ama ...

Camoka ve ölen imparatorun danışmanı etkisi yüksek bir ilaç kullanarak imparatoriçeyi uyuturlar, sonra da Noyan tarafından öldürüldüğü iftirasını ortaya atıp onu zindana kapatırlar. Camoka tahta geçer ve zindandaki Noyan'ı işkenceyle konuşturup, babası Kara Kutluk’un hazinlerini ele geçirmek istemektedir.

Çin sarayında tüm bu entrikalar dönerken Cengiz Han cengaveri Otsukarcı’yı (Yavuz Selekman) Çin'e elçi olarak gönderir. Otsukarcı, Camoka'dan  Cebe Noyan'ı  serbest bırakmasını ister. Camoka hem teklifi kabul etmez, hem de Otsukarcı’yı  esir alır. Sonra da iki cengaveri, gözleri bağlı olarak, karşı karşıya getirir. Dövüş sırasında  birinin gözbağı çözülünce birbirini tanıyan iki arkadaş  Camoka'nın adamlarına saldırırlar.

Camoka  bir mağaraya sığınır, Otsukarcı  ve Noyan onu izler, mağarada imparatoriçeyi de  bulular. Mağaraya gelen bir başkası da vardır: maskeli fakat maskesini çıkardığında Camoka'dan başkası olmadığı  görülür. Camoka Payaza’yı öldürür  ve aman dileyen imparatoriçeyi bağışlar. Payaza’nın  hazinelerini, Kara Kutluk'un hazinesiyle birlikte Cengiz Han'a götürecektir. Tahttan vaz  geçen Sarı Çiçek ise Noyan'ın yanında kalır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder