Translate

2 Mart 2020 Pazartesi

İKİ SÜNGÜ ARASINDA (1952)



İki kez filme aktarılan romanlarından biri daha. 1929 yılında yazılıp basımı yapılan “İki Süngü Arasında” filminin ikinci çevirimi ise 1973 yılında Ülkü Erakalın’nın rejisiyle  tekrar beyaz perdeye aktarılan Yeşilçam’a hayat veren romanlardan biridir. 
1952 senesinde çekimi yapılan bu filmin yönetmeni  ve aynı zamanda kameramanlığını da yapan Şadan Kamil’dir. Senaryoyu  Adnan Fuat Aral kaleme almış  müzikleri  Nedim V. Otyam hazırlamış ve yapımcılığını da  Atlas Film adına Nazif Duru üstlenmiştir.
Oyuncu kadrosunda ise görev alanlar arasında , Hümaşah Hiçan, Sadri Alışık, Atıf Kaptan, Mürüvvet Sim, Faik Coşkun, Kemal Tözem, ve Hakkı Ruşen  gibi zamanın önemli ve başarılı oyuncuları rol almışlardır.
12 yıldır hapiste bulunan Emine, her tahliye döneminde büyük bir olay çıkarıp içerde kalmayı başarır. Dış dünyadan ve insanlardan nefret eden genç kadın, saldırgan tavırları yüzünden akıl hastanesine kapatılır ve orada karşısına çıkan güler yüzlü, içten tavırlarıyla kendisine yaklaşan Dr. Fikret'le tanışır. Kimseyle iletişim kuramayan Emine, doktordan çok etkilenir ve acı dolu geçmişini o’na anlatmaya başlar. Bir konakta besleme Olarak büyüyüp, konağın yakışıklı oğluna aşık olmakla hayatının en büyük hatasını işlemiştir. Emine devam etmekte olan olaylarına bir yenisini daha eklemiş, hapishane müdürünün kafasında vazoyu kırmıştır. 

Mahkemeye hakim karşısına çıkışı daima eli kelepçeli olarak iki süngülü askerin arasında olmaktadır. Bu duruma çok üzülmektedir. Doktor Fikret bu durumu da çözüp, onun süngüsüz askerler arasında mahkemelere çıkmasını sağlar. Artık Emine toplum içinde kendine bir yer edinmiş ve hayatı sevmeye başlamıştır. ( Yalçın Özgül)

  ÖDÜLLER:
1.”Türk Film Dostları Derneği”nce  düzenlenen  Türk Filmleri Festivalinde;  (1953)
“İki Süngü Arasında filmi “Kanun Namına”, “Kanlı Para”, “Drakula İstanbul’da”  ve “Efelerin Efesi” ile birlikte “En Başarılı Film”
“Şadan Kamil” ile beraber, “Kriton İlyadis”, “Özen Sermet”, “İlhan Arakon” ve “Enver Burçkin” “En Başarılı Kameraman”
►“Adnan Fuat Ural  ile beraber; “Osman F. Seden”, “Orhan M. Arıburnu”, ve “Ümit Deniz” “En başarılı Senaryo yazarı”
Festivalin jüri üyeleri: Burhan Arpad, Max Minecke, Semih Tuğrul, Hüsamettin Bozok, Azra Erhat, Mina Urgan, Orhan Hançerlioğlu, Nevzat Üstün, Zeki Faik izer, Asude Zeybekoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder