Translate

2 Mart 2020 Pazartesi

GÜLTEKİN ASYA KARTALI (1968)


 Abdullah  Ziya  Kozanoğlu’nun 1928 yılında yazdığı “Gültekin” romanından esinlenerek Savaş Eşici’nin senaryosu ve Mehmet Aslan’ın rejisiyle filme alınmış bir tarihsel kahramanlık fantezisidir. Bol figüranlı kalabalık sahnelerin görüntülerini en iyi biçimde vermeye çalışan operatör (kameraman) ise Orhan Kapkı ve Yılmaz Ceylan,  filmin yapımcısı Sarıkaya Film ve sahibi de Aziz Sarıkaya.  Tabi bu ve diğer bütün filmlerde kadro sadece yönetmen, senarist, kameraman ve oyunculardan meydana gelmiyor. Kamera arkasında ve montaj aşamasında görev alan onlarca sinema emekçilerin katkısı elbette yadsınamaz.  Film jeneriğinde yer alan kamera arkasındaki diğer isimler de şöyle sıralanıyor: Editör: Şerif Gören, Montaj Senkron: İsmail Kalkan, Operatör Asistanı: Suat Kapkı, Laboratuar Şefi:  Cemil Orhon, Laborant Erol Yıldırım,  Matipo: Süleyman Kurucu, Prodüksiyon Amiri: Sadık Topaloğlu, Seslendiren: Rauf Tözüm, Yıldız Film stüdyosunda hazırlanan ve seslendirilen filmin oyuncu kadrosu da şöyle:

Tanju Korel (1944-2005) “Gültekin”, Hülya Darcan “Bilge”, Kadir Savun (1926-1995) “Meco Han”, Yılmaz Köksal, Erol Taş (1928-1998),  Atilla Ergün (1939-1998) “Teyan”, Tansu Sayın, Sami Tunç (1939-1979), Nuri Kırgeç (1932-1997), Adnan Mersinli (1940-2016) “Viking”, Yusuf Sezer (1934-2014) “Viking”,  Hüseyin Sezer ,

Konu: “Kuzeyden gelip Türk obalarını kanlı baskınlarla yağmalayan düşmanlar kendilerine karşı koyacak bir güç bulamazlar. En son baskında Türklerin büyük kumandanı Meço Han ve kızı esir edilir. Kahraman savaşçı Gültekin, oba beylerini toplar ve örgütler. Obalar kuvvetlerini birleştirip düzenli bir ordu haline gelirken Gültekin, Meço Han’ı ve kızını kurtarıp halkının başına geri getirecektir. Kendisi gibi yiğit bir dövüşçü olan Koç ile tanışır ve onunla birlikte düşman kalesine saldırmak için harekete geçer. Bu arada düşman Asya topraklarında hakimiyetini sürdürmek için baskıyı ve zulmü artırmaya karar vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder