Translate

30 Ekim 2022 Pazar

 

ALLAHAISMARLADIK (1951) Esat Mahmut Karakut


 Esat Mahmut Karakurt’un 1936 yılında yazdığı ve aynı yıl basılan üçüncü romanı Allahaısmarladık, aynı isimle Türk tiyatrosunun usta aktörlerinden Sami Ayanoğlu’nun senaryo ve rejisiyle sinemamıza kazandırılan film olmuştur. Foto Direktörü: Kriton İlyadis, Yapım: Lâle Film / Cemil Filmer

  Oyuncular: Gülistan Güzey, Suavi Tedü, Reşit Gürzap, Sami Ayanoğlu, Hadi Hün, Samiye Hün, Refik Kemal Arduman, Sadri Alışık, Rafet Gülerman, Perihan Altındağ

Konu: Allahaısmarladık, Kurtuluş Savaşı yıllarında, Kuvayı Milliye’ye mensup bir deniz subayı ile işgal kuvvetleri komutanının kızı arasında filizlenen aşkın çarpıcı serüvenini konu almaktadır. 

İstanbul işgal altındadır. Anadolu’ya cephane kaçırmaya çalışan Kuvayı Milliyeciler bir yandan işgal kuvvetlerine bir yandan da işbirlikçi Osmanlı güçlerine karşı mücadele etmektedirler. Kurtuluş savaşımızın tam ortasında imkânsız gibi görünen bir aşk filizlenir. İşgal kuvvetleri komutanının kızı Betty ile gizliden gizliye Kuvayı Milliye için çalışan ve işbirlikçi binbaşı eniştesini bile vatanı için öldürmekten kaçınmayan Yüzbaşı İzzet Bey’in tutkulu aşklarını nasıl bir son beklemektedir?  

   Gülistan Güzey 1952 yılında Yıldız Mecmuası’nın okurları arasında düzenlediği “Yıldız Mükâfatı” yarışmasında, bu filmdeki başarısı nedeniyle En İyi Kadın Oyuncu ödülü almıştır. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder